Wat onze tuin te bieden heeft
Onze tuin is ongeveer 3800 m², waarvan meer dan de helft bos. Aanvankelijk stonden er vooral populieren in het bos. Er zijn nog enkele over, maar de meesten werden te groot. De esdoorn in het midden van het bos heeft zich spontaan uitgezaaid.
En intussen zijn er al heel wat grote esdoorns, naast enkele beuken en naaldbomen. Er zijn veel braamstruiken in het bos, spontaan zijn er de laatste jaren rode bessen struiken bij gekomen, meidoorn, lijsterbes en veel vlier.
Het bos is over de jaren heen meer divers geworden en die diversiteit omarmen we en breiden we uit. We plantten nog frambozenstruiken, bosaardbeitjes en heel wat voorjaarsbloembollen. Zij geven het bos in de lente kleur. Vanaf de zomermaanden nemen bloemen en kruiden zoals o.a. Robertskruid, stinkende gouwe, zevenblad en look zonder look het over.
Ons bos biedt onderdak aan een koppeltje eekhoorns, aan heel wat vogels en aan een familie egels. Maar niet alleen dieren en planten vinden er onderdak, ook onze zonen kunnen er naar hartenlust spelen. Mijn man maakte een boomhut, ik legde met de kinderen een blotevoetenpad aan en we maakten een zandbak. Er liggen veel takken en boomstronken om kampen mee te maken. Het oogt allemaal wat rommelig, met hier en daar een houtpallet, maar het is precies die rommel die de kinderen aanzet tot spelen. Of om het met de woorden van een van de vriendjes van onze zonen te zeggen toen hij naar huis moest: ‘wij hebben ook een grote tuin, maar wij hebben niet zoveel leuke rommel om dingen mee te doen.’
Naast het bos is er ook een zwemvijver, die legden we centraal rond de kweepeerboom. Die boom stond er al toen we het huis kochten. Toen de kinderen nog baby’tje waren legden we hen vaak onder de boom. De blaadjes wiegden als een natuurlijke mobiel de kinderen in slaap.
Er is een moestuin, de wei met de geitjes en kippen. We hebben varkentjes, Huit en Neuf, twee konijnen en natuurlijk de held van de dierenbende, onze hond Wifi. Vorig jaar zaaiden we een groot deel van de tuin in met meerjarig wildebloemenzaad. Het is nog een beetje wachten op resultaat. Er zijn ook stukjes die ik meer onderhoud. Dat zijn de borders waar ik vaste planten in zet die ik graag zie en die vooral ook veel bijen aantrekken én droogtebestendig zijn.
We plantten een tiental extra fruitbomen, zodat de mispel, de kweepeer en de appel niet langer alleen zouden zijn. Het gras maaien we nog maar af en toe. Zo komen er meer planten tussen het gras die de bijen en insecten kunnen lokken, zoals onder andere paardenbloemen, biggenkruid en heel veel duizendblad.