Bio

Ik heb er altijd van gedroomd om schrijfster te worden. Maar ik wist nooit waarover ik kon schrijven. En toen kreeg ik, in 2012, een kanjer van een psychose, werd ik driemaal opgenomen, en overwon ik een depressie. Plots wist ik waarover te schrijven. ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ verscheen in september 2014 als een vorm van verwerking van wat ik had meegemaakt, als mijn recht van antwoord, als een aanklacht tegen de psychiatrie. Ik trok de wereld in met mijn boodschap. In scholen, in ziekenhuizen, bibliotheken geef ik lezingen, workshops om het taboe rond geestelijke gezondheidszorg te doorbreken, om te ijveren voor een meer humane psychiatrie, maar vooral om een verhaal van hoop te brengen.

gezin-brenda.jpg
lezingen.png

Ik wilde vroeger, als kind, niet alleen schrijfster worden, maar ook actrice. Ik zing ontzettend graag en heb een lichte voorkeur voor foute, kleffe nummers. En dat heeft Stefaan Baeten, directeur van een psychiatrisch ziekenhuis maar vooral topmuzikant ook. We vonden elkaar en maakten een voorstelling van het boek, die we intussen al meer dan 25 keer speelden in België én Nederland.

theater.png
Intussen zijn er nog boeken gevolgd. ‘Uitgedokterd. Van dwang tot veerkracht in de psychiatrie’, de opvolger van ‘Kortsluiting’.  Over hoe het beter kan in de geestelijke gezondheidszorg. ‘Lena’, mijn fictiedebuut, een novelle die ik schreef in opdracht van Te Gek!? .  En in september 2019 verschijnt “Pssst, het grote weetjes en niet weetjesboek over psychische … euh … je weet wel,” een non-fictie kinderboek voor lezers vanaf 10 jaar dat uitlegt wat psychische problemen nu precies zijn. Dat laatste boek is voor mij ontzettend belangrijk. Omdat het er niet was toen ik het nodig had. Misschien kan het jou wel helpen.

De liefde voor het schrijven die ik tijdens mijn studies Germaanse talen al voelde is de laatste jaren alleen maar verder aangewakkerd.  Mijn boeken gaan over de geestelijke gezondheidszorg. Omdat ik het nog niet helemaal los kan laten, omdat er in die sector nog zoveel te winnen is.  Daarnaast ben ik nu ook webredacteur van PsychoseNet.be, een website die objectieve en hoopvolle informatie geeft over de aandoening.

 

opiniestukken.png

Er zijn ook dagen dat ik helemaal niets met de geestelijke gezondheidszorg wil te maken hebben, dat zijn de dagen dat ik les geef op de AP Hogeschool Antwerpen in de lerarenopleiding, het meewerkend voorwerp uitleg en mijn studenten inwijd in de Nederlandse didactiek. Uit mijn baan als docent Nederlands put ik heel wat energie.

De meeste energie krijg ik echter thuis, van mijn drie zoontjes, Jip, Lom en Zen en van mijn man Jan. Door mijn vier ridders ben ik niet alleen mama, echtgenote, schrijfster, actrice of leerkracht. Door hen voel ik me ook elke dag weer prinses.

Volg onze avonturen op Instagram

[wp_my_instagram username=”brendafroyen” limit=”8″ layout=”4″ size=”large” link=”brendafroyen”]